У Рівному створили раду голів ОСББ

10.10.2013 12:43

У Рівному створили раду голів ОСББ

https://7d.rv.ua/2013/10/10/

На цих зборах заснували раду 46 голів ОСББ, а через тиждень їх було вже 57.

На цих зборах заснували раду 46 голів ОСББ, а через тиждень їх було вже 57.

Голови сорока шести ОСББ – об’єднань співвласників багатоквартирних будинків – об’єдналися в організацію.
Без ініціативи Ігоря Мічуди, голови асоціації підприємств будівельної галузі, раду голів ОСББ створювали б у Рівному ще, мабуть, дуже довго. Хоча успішний такий досвід в Україні є: в Івано-Франківську, Ковелі, в сусідньому Луцьку. Ради допомагають мешканцям будинків, у яких взялися опікуватися своїми комунальними проблемами самотужки, на рівних спілкуватися з владою і місцевим самоврядуванням, з монополістами-постачальниками, швидко і завжди на свою користь вирішувати будівельні, земельні, технічні, фінансові юридичні та будь-які інші питання. У нас же, хоча ОСББ Рівного й користуються беззаперечною підтримкою міської ради, та кожне об’єднання працює осібно, вариться у власному соку.
– Лучани цього року залучили 6 мільйонів гривень на потреби ОСББ, провели аудит двадцяти багатоповерхівок, який не коштував мешканцям ані копійки, – аргументовано переконував керівників рівненських об’єднань скористатись успішним прикладом сусідів Ігор Мічуда. – І взагалі, тепер із головами житлових об’єднань на Волині балакають зовсім по-іншому. Бо це люди, за якими стоять тисячі й тисячі активних мешканців міста.
Гуртом і батька добре бити. Голови ОСББ недовго дискутували. Декого з них лише непокоїло, за які кошти вони фінансуватимуть свою раду. Вирішили, що будуть працювати на громадських засадах.
– Бо треба вже щось робити! – не стримувала емоцій Оксана Киричук. – У мене два будинки, щодня я б’юся над їхніми проблемами, мов головою в стіну. У всіх ОСББ одна велика проблема – монополісти. Жоден голова самотужки не може з ними домовитися. Чому, скажіть на милість, енергетики жекам відшкодовують кошти за обслуговування мереж, а ОСББ – ні? От вам і перше завдання!
Насправді задавнених і невирішених проблем-завдань для ради голів ОСББ у Рівному не перелічити. Лише за тиждень до новообраного її керівника Ігоря Мічуди надійшло понад десяток звернень із конкретними проханнями допомогти. Майже всі проблеми вже вирішили. Чому?
– Ми дуже вчасно об’єдналися. За час, який лишився до затвердження бюджету міста, маємо потурбуватися, щоб у нього заклали достатні кошти на утримання будинків, які створили ОСББ. Ці люди тягнуть на собі занедбані багатоповерхівки, оплачують енергоносії, наповнюють бюджет і, врешті, вони виборці. Не дослухатися до них тепер не можна. Голови ОСББ, насправді, розпоряджаються дуже великими коштами. Але й відповідальність, яку вони взяли на себе, ще більша. У них накопичилось море проблем, і нам знадобиться час, щоб їх розгребти. Та разом ми їх здолаємо, – запевнив нашого кореспондента Ігор Мічуда, голова ради голів ОСББ міста Рівного.
Сергій СНІСАРЕНКО