Проект закону про внесення змін до Закону "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку"

05.06.2014 12:03

Проект закону про внесення змін до Закону "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку" (щодо недопущення порушень прав власників квартир та нежилих приміщень) за реєстр. №2469а у першому читанні доповів народний депутат Сергій Кальцев. Він зазначив, що цей законопроект підготовлений у відповідь на численні конфлікти, пов'язані із зловживанням посадових осіб об'єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ). Конфлікти найчастіше полягають у тому, що від жильців таких будинків вимагають гроші за вступ до складу членів ОСББ. Крім того, громадянам, що не увійшли до складу ОСББ всіляко перешкоджають у реалізації їхніх невід'ємних прав.

Доповідач назвав найпоширеніші способи такого перешкоджання, одними з яких є встановлення вступного внеску та приховування рішень, що ухвалюються керівними органами ОСББ. За його словами, це створює передумови для різноманітних зловживань. Наприклад, затвердження загальними зборами ОСББ договорів про надання послуг за завищеними цінами. До того ж це обмежує права власників приміщень, які не є членами ОСББ, у доступу до інформації, що безпосередньо їх стосується.

С.Кальцев запропонував змінити Закон "Про об'єднання співвласників багатоквартирних будинків" таким чином: зробити безкоштовним та максимально прозорим вступ до складу членів ОСББ. Найбільш ефективним є так званий заявницький характер вступу. Тобто якщо власник приміщення в установлений строк після подання заяви не отримав обґрунтованої відмови, він автоматично стає членом такого об'єднання.

Проектом також пропонується встановити абсолютну доступність рішень загальних зборів ОСББ для усіх власників приміщень будинку, де створено таке ОСББ.

"Такий підхід значно зменшить можливі зловживання з боку керівництва ОСББ, усуне дискримінацію власників квартир та інших приміщень та сприятиме прозорості діяльності такого ОСББ", - наголосив доповідач і звернувся до народних депутатів з проханням підтримати законопроект.

Заступник голови Комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики Володимир Сальдо доповів рішення Комітету рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект за основу.