ОСББ І РІВНЕГАЗ

23.12.2013 15:00

Дві людини загинули та ще п'ятеро отруїлися протягом останніх двох тижнів на Рівненщині внаслідок нещасних випадків, пов'язаних з використанням газу. Основними причинами трагедій в Держгірпромнагляді називають незадовільний стан димових та вентиляційних каналів та самовільне втручання в систему газопостачання. Найбільш проблемними, твердять представники Держгірпромнагляду та Рівнегазу, є об'єднання співвласників багатоквартирних будинків, адже там не поспішають перевіряти комунікації своїх багатоповерхівок.
  
На сьогоднішіній день у Рівному лише 8 із 139 об'єднань співвласників багатоквартирних будинків мають акти про придатність димових та вентеляційних каналів. Відповідний документ головам об'єднань надають після перевірок внутрішньобудинкових систем газопостачання. Якщо ж акт відсутній, Рівнегаз може припинити подачу блакитного палива до будинку.

Віталій Корчук, газотехнічний інспектор ТУ Держгірпромнагляду в області: "Між Рівнегазом та власниками будинку укладається договір на технічне обслуговування внутрішньобудинкових сиситем газопостачання. І в даних договорах передбачено що мають відбуватися перевірки димоходів та вентеляційних каналів."

Перевірка вентиляційних каналів здійснюється раз на рік, димоходів - двічі. Втім, на сьогоднішіній день лише 70 об'єднань співвласників багатоквартирних будинків уклали такі договори. Відтак, пояснюють в Рівнегазі, керівники решти ОСББ нестимуть повну відповідальність у разі нещасного випадку під час експлуатації систем газопостачання.

Ігор Чупринський, начальник відділу ПАТ "Рівнегаз": "Не Рівнегаз відповідає за стан димових та вентеляційних каналів, а обов'язки і відповідальність покладається на голів ОСББ.Щоб ви це знали.І це чітко прописано в нормативних актах."

Голови ОСББ з цим не погоджуються. Кажуть, вони не є власниками будинків, а лише представляють інтереси усіх мешканців. Відтак, відповідальність має бути покладена на плечі власників квартир і договіри з Рівнегазом мають укладати саме вони

Оксана Киричук, голова ОСББ: "Рівнегаз має заключати договір на пряму з кожним мешканцем будинку. Особисто я дану угоду не підписала тому що там вказано, що обєднання має забезпечити доступ в кожну квартиру. Яким чином я маю забезпечити доступ у приватну квартиру?"

Керівники ОСББ розповідають, хоча мешканців і попереджають про перевірки, вони далеко не завжди відкривають двері газовикам. Тим часом в Держгірпромнагляді зазначаються, якщо раніше трагедії з газом траплялися в неблагополучних сімях, то зараз страждають усі без винятку. А кількість нещасних випадків повязаних з експлуатацією систем газопостачання збільшується.

Іван Онищук, заступник начальника ТУ Держгірпромнагляду в області: "Поки ми готували цю нараду, а це пройшло тільки два тижня, в Рівненській області загинуло дві людини і п'ять отруїлося. Всього сталося 6 нещасних випадків, в наслідок яких постраждало 12 осіб."

Після тривалої розмови, працівникам Рівнегазу таки вдалося дійти певної згоди з головами ОСББ.

Ігор Мічуда, голова ради ОСББ: "Рівнегаз, Держгірпромнагляд та всі інші хто до цього причетний, зв'язуйтеся з головами ОСББ, складайте графік і починайте обходити і допомагайте один одному. Ні, тоді у вас так і залишеться майже 140 без актів. А відріжете будинок від газу, то завтра вам Рівнегаз знесуть під нуль."

У Рівному до припинення подачі блакитного палива в будинки, в яких відсутній акт про задовільний стан систем газопостачання, справа ще не дійшла. Втім, якщо перевірки не відбуватимуться і надалі - це стане можливим. Адже в деяких районах Рівненщини газовики вже вдаються до таких кроків.

Тетяна Климчук.

youtu.be/0CxNB210A2g